29 jan 2010

Lesje geschiedenis .







De activiteiten van de Sarreguemines fabriek beginnen in 1790 als klein familie bedrijf op de linker oever van de rivier de Sarre in het stadje Sarreguemines in het noord-oosten van Frankrijk. Ook ooit Saargemunde geheten maar toen behoorde datzelfde stukje grond aan Duitsland.
Zo omstreeks 1870 begon Sarreguemines het majolica te fabriceren met het patent op het gloedvolle glazuur. De artiesten van de fabriek beheersten de techniek tot in hun vakbekwame vingertoppen Vanaf 1900 hebben Paul Utzschneider en Paul de Geiger, echte alleskunners, de fabriek naar de top van aardewerk-industrie gebracht: sinds de 19e eeuw levert Sarreguemines in de gehele wereld een uitgebreide collectie van aardewerk, vazen, sierbloempotten, muurfresco's, schoorstenen, etc. Hun namen, Utzschneider en Sarreguemines ,behoorden in die jaren tot de grootste in de keramiekwereld'.Napoleon I wordt een van de betere klanten en plaatst meerdere bestellingen bij hen. De fabriek levert ook het grootste deel van de originele tegels die gebruikt zijn als muurversiering van de Parijse metro wanneer deze wordt aangelegd.
Utzschneider is degene die de nieuwe decoratietechnieken invoert.
In het jaar 1913 wordt het bedrijf Utzschneider & Co in twee vennootschappen opgesplitst.
In 1919, na de eerste wereldoorlog, worden de verschillende eenheden van het bedrijf samengevoegd onder de naam Sarreguemines-Digoin-Vitry-le-François en worden bestuurd door de familie Cazal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er beslag gelegd op de plateelfabriek en deze wordt van 1942 tot 1945 onder beheer van Villeroy & Boch gesteld.
In 2002 vindt er een doorstart plaats: werknemers en managers nemen de fabriek over en veranderen de naam in Céramiques de Sarreguemines.
Op 1 februari 2007 houden de activiteiten helaas toch op.
De aardewerkfabriek van Sarreguemines bestaat niet meer. Lunéville-St Clemente blijft bepaalde modellen produceren die haar beroemd hebben gemaakt.

Door middel van merkjes onderop een stuk is het mogelijk het serviesgoed te dateren.De meeste stukken van mijn familie dateren uit de eerste tijd van Utzschneider en Geiger ,van 1875-1900. Bij mijn weten het oudste stempel van dit servies

Ook nog onder leiding van die twee heren werd een serie gemaakt met het volgende merk, daterend uit de periode van 1890-1910:

Daarna stopt de samenwerking en U & Cie verdwijnt uit het merk.
Veel jonger kan het servies zijn met het volgende merk , daterend va 1920 tot....einde fabriek in 2007.

Met D V door de naam al dan niet met "France" erbij dateert het van 1920-1960 .En dan schijnen die puntjes in het merk weer aan te geven dat het om een late productie gaat.Of een letter erbij...Een bijna identiek merkje( het verschil is mij nog niet echt duidelijk ) geeft aan dat het zelfs nog in 1980 gemaakt kan zijn.... Inderdaad ,pakweg 20 jaar geleden werd het dan ook nog gewoon verkocht in een winkel in Utrecht. Had ik toen maar .....want sindsdien zijn de prijzen behoorlijk gestegen, en werd het servies collectors item.

Ook nog niet zolang geleden tussen 1973 en 1982 is er nog een poging gedaan om het populaire servies nog een keer te op de markt te brengen. Naar mijn mening een misser.De plaatjes zijn niet gedetailleerd ,lijken vage copieën.Ook het bekende bloemenrandje werd gemoderniseerd.De prijzen zijn er dan ook naar , zullen we maar zeggen.












Verwarring met het antieke servies is er niet. Al was het maar door het merkje,waar duidelijk opstaat Dishwasherproof . Want ik kan je verzekeren dat mijn Grootmoeder géén vaatwasser had !













Meer info en merkjes vind je op de leuke 3-talige site "Infofaience"., waar ik ,met toestemming, ook uit heb geput. Dank hiervoor ,Marga.

Groetjes , Monique

Heb je ook een verhaal of mooie foto van dit servies?Leuk als je die wilt sturen, wie weet plaats ik het hier!
En eh...uitbreiding van mijn servies is ook altijd welkom ...

2 opmerkingen:

nelita zei

Heel fijne informatie over dit oude servies.
Had ik nodig om stukken hiervan te kunnen verkopen.
Was allemaal heel duidelijk.
Ik ben er blij mee.
Nu kan ik ermee verder, gracias !!!!!

saskia zei

Goedemiddag, ik heb hier (een deel van) een servies van Sarreguemines en ben benieuwd hoe oud dit is en of het een bepaalde lijn is. Nu zou het handig zijn als ik een foto kan invoegen...